Mijn lieve volgers

vrijdag 31 oktober 2014

Feestdagkaart: Happy Halloween


Vandaag is het dan zo ver, het is Halloween. In Nederland word er helaas niet zo veel aan gedaan, maar in Amerika is het de hele maand Oktober al een gekkenhuis. Maar wat houd Halloween nou precies in? Ik heb het even op gezocht.

Oorsprong

De naam "Halloween" is afgeleid van Hallow-e'en, oftewel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voorAllerheiligen1 november. In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november, dus 31 oktober wasoudejaarsavond. De oogst was binnen, het zaaigoed voor het volgende jaar lag klaar en dus was er even tijd voor een vrije dag, het Keltische Nieuwjaar of Samhain (uitspraak Saun, het Ierse woord voor de maand november).
Samhain was ook nog om een andere reden zeer bijzonder. De Kelten geloofden namelijk dat op die dag de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terug kwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar.
Op het eiland Groot-BrittanniĆ« werd Halloween vooral door de Kelten gevierd. De geesten die uit dode mensen op zouden rijzen, werden aangetrokken door voedsel voor hen neer te leggen voor de deuren. Om echter de boze geesten af te weren droegen de Kelten maskers. Toen de Romeinen Groot-BrittanniĆ« binnenvielen, vermengden ze de Keltische traditie met hun eigen tradities, die eind oktober natuurlijk de viering van de oogst betroffen en ook het eren van de doden.
In de negende eeuw van de huidige tijdrekening steekt een Europees christelijk gebruik de zee over en vermengt zich met het Halloweenfeest. Op Allerzielen - 2 november - gingen in lompen gehulde christenen in de dorpen rond en bedelden zielencake (brood met krenten). Voor elk brood beloofden ze een gebed te zeggen voor de dode verwanten van de schenker, om op die manier zijn bevrijding uit de tijdelijke straffen van het vagevuur te versnellen en zodoende zijn opname in de hemel te bespoedigen. Het "Trick or Treat" spelletje vindt wellicht daar zijn oorsprong.
In de Verenigde Staten maakt het feest vooral opgang in de tweede helft van de 19e eeuw, toen grote groepen Ierse enSchotse immigranten het land binnenkwamen. In de VS duikt dan de bekende jack-o'-lantern-pompoen op, die in de hele wereld wellicht het bekendste gezicht van Halloween is.

Weer even een geschiedenis les gehad :D

Ikzelf kijk altijd iig 1 spannende film op deze dag en ik maak een kaart voor mijn zusje. Dat is er een paar jaar terug in geslopen en ik vind het nog steeds leuk om er elke keer weer iets griezeligs van te maken. Dit jaar was hij weer zeer geslaagd, vooral de spin in de rechter bovenhoek trok veel bekijks. Het model van de kaart is een framekaart.


Gebruikt materiaal:

Hekje: Magnolia
Spin: van de Xenos
Stempel: Batty Boo, Sylvia Zet
Ingekleurd: Derwent potloden

Voor de mensen die helemaal niks hebben met Halloween, fijne dag gewenst. Voor de mensen die er wel iets mee doen, griezelige dag gewenst :D


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Wat leuk dat je bent komen kijken op mijn blog, ik deel graag mijn creaties met andere.

Groetjes,
crea Jackie.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...